1 av 2
Stor oro bland skogsarbetare inför nya a-kassan.
2 av 2
Lorents Burman, ombudsman.

Nya a-kassan slår mot skogsarbetare

Skogs- och träfacket ger kritik till den nya regeringens förslag om villkoren för a-kassan som riksdagen ska ta beslut om under onsdagen. Kritiken handlar bland annat om att den nya regeringen vill basera arbetslöshetsersättningen på inkomsten under de senaste 12 månaderna, jämfört med dagens sex. Något som kan komma slå hårt mot Skogs- och träfackets medlemmar i Norrbotten.

– Vi har omkring 250 arbetslösa och samtidigt många som är säsongsanställda som när dem ska beräkna sin arbetstid som ska vara underlag för arbetslöshetsersättningen, så blir den totala arbetstiden 20 timmar istället för 40 om dem bara jobbat sex av de senaste tolv månaderna, säger Lorents Burman, ombudsman på Skogs- och träfacket i Norrbotten.

Sammanlagt kommer upp mot 400 medlemmar i Skogs- och träfacket i Norrbotten beröras av de nya a-kassereglerna som också, bland annat skulle innebära att taket för a-kassan sänks från 780 kronor till 680 kronor från dag ett.

– Vi får väldigt många samtal från oroliga medlemmar, dels från arbetslösa och dels från dem som har fast jobb, man undrar om det var så här det var tänkt när vi bytte regering, menar Lorents Burman.

Skogs- och träfacket i Norrbotten ska tillsammans med en rad andra fackföreningar manifestera utanför riksdagshuset under onsdagen.

Nils Eklund, SR Norrbotten
nils.eklund@sr.se

Regeringens a-kasseförslag

Taket i a-kassan sänks från 780 kronor till 680 kronor från dag ett.

De första 200 dagarna är ersättningen 80 procent av inkomsten.

Efter 200 dagar sänks ersättningen till 70 procent av inkomsten.

Arbetslösersättningen utgår maximalt under 300 dagar, arbetslösa med försörjningsansvar för barn kan dock få ersättning under 450 dagar.

Arbetsvillkoret skärps från 70 till 80 timmars arbete i månaden under 6 månader.

Arbetslösersättningen för löntagare baseras på inkomsten under de 12 senaste månaderna, i stället för 6 månader som tidigare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".