Boden vill ha kvar teoriprovet

Vägverket vill spara in pengar genom att låta trafikskoleelever i Boden åka till Luleå för att göra teoriprovet. Det här kritiseras av både kommunpolitiker och trafikskolor, och på onsdagen ska det hållas ett möte mellan dem och Vägverket för att komma fram till en lösning.

Vägverket vill göra en besparing på 160 000 kronor per år genom att flytta teoriprovet från Boden till Luleå. På så sätt minskar de på lokal- och personalkostnader. 900 trafikskoleelever får därmed ta sig till Luleå och det får konsekvenser på miljön, skolan och eleverna enligt Niklas Ekbom, trafikskolelärare i Boden.

Niklas Ekbom är liksom de andra trafikskolorna i Boden orolig för att det här är en början på att mer verksamhet ska flyttas till Luleå framöver.

– Det känns inte bra, samtliga elever jag har varit i kontakt med tycker att det är negativt, säger han.

Kommunalrådet Olle Lindström (m) har varit i kontakt med riksdagens trafikutskott för att få hjälp i frågan och han tycker att vägverkets beslut är fel.

– Vi är ändå 28 300 invånare i Boden och nog vore det märkligt om man inte skulle kunna ha teoriprov för alla de 18-åringar som vill ta körkort, säger han.

Vägverket säger till Sveriges Radio Norrbotten att en flyttning av teoriprovet innebär kortare köer för eleverna och att det inte är aktuellt med en flyttning av körproven.

Ida Gustafsson, SR Norrbotten
ida.gustafsson@sr.se