Järven minskar för första gången på flera år.

Antalet järvar minskar

Antalet järvar i Sverige verkar i år minska för första gången på flera år. Under hela 2000-talet har järvarna ökat och närmat sig det antal som riksdagen slagit fast att vi ska ha i landet. Men i år har det fötts klart färre järvungar.

Det finns runt 400-500 vilda järvar i Sverige, exakt hur många vet ingen för de är svåra att räkna. Länsstyrelsernas inventerare har mest spåren att gå på och vuxna rovdjur kan röra sig över så långa sträckor att det är svårt att veta om det är ett eller flera djur som har lämnat spår på olika håll. I stället försöker man ta reda på hur många nya kullar som föds, för ungarna är lite mindre rörliga. På det sättet får man ju också en bild av utvecklingen framöver.

55 kullar

Just i år har det bara varit 55 kullar eller föryngringar som Robert Franzén på Naturvårdsverkets viltvårdsenhet kallar dem.

Varför antalet järvkullar nu minskar efter att under sex år ha närmat sig målet på 90 kullar, kan inte Robert Franzén svara på, men han funderar på tjuvjägare men tror knappast att dom ligger bakom raset.

Problem

Vid Svenska samernas riksförbund har man inte märkt av någon minskning. Där ser man järven som ett stort problem där den finns, för där dödar den många renar. När det däremot gäller lodjuren, som också tar ren, så har renskötarna märkt en liten minskning i sina områden.

Totalt sett har lodjuren ökat, för nu har de på allvar börjat etablera sig på flera håll i södra Sverige. Både björn och varg verkar också öka i antal och närma sig riksdagens mål. Det är alltså bara det minsta av våra fyra större rovdjur, järven, som Robert Franzén just nu har att bekymra sig för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".