Kamprad och kungen är favoriter

Kung Carl XVI Gustaf och Ikeagrundaren Ingvar Kamprad är de kända personer som norrbottningarna helst skulle vilja ringa och önska god jul. De bildar en överlägsen toppduo i Telias årliga julundersökning som genomförts bland 10 000 svenskar.

I Norrbottens län är det bara Michael Nyqvist, Kicki Danielsson och Linda Isacsson som kan mäta sig med kungen och Kamprad i fråga om vem man helst vill ringa och önska god jul.

Paret Reinfeldt har gått om paret Persson-Steen
När Telias julundersökning presenterades i fjol var det fem procent av svenskarna som ville önska Göran Persson en god jul, jämfört med Fredrik Reinfeldts fyra procent. Kanske är det valåret som gjort att betydligt fler valt att lägga sina röster på dem i år. Dessutom är rollerna ombytta jämfört med förra året. Med 17 procent av rösterna går paret Reinfeldt om Göran Persson och Anitra Steen som fick 10 procent.

Michael Nyqvist är kvinnornas favorit
Bland skådespelarna är det Lena Nyman och Kjell Bergqvist som man helst vill önska god jul. Båda hamnar på 19 procent. Tredjeplatsen intar Michael Nyqvist som dock visar sig vara kvinnornas skådespelarfavorit. Var fjärde kvinna vill ringa Nyqvist och önska god jul. Kjell Bergqvist toppar männens lista med 18 procent.

Linda Isacsson är den populäraste programledaren
Bland tv-personligheterna är det Linda Isacsson och parhästarna Filip Hammar och Fredrik Wikingsson som flest vill hälsa till, 16 respektive 15 procent. Carolina Gynning hamnar med sina sju procent på en tredjeplats i denna kategori. Kvinnornas favorit är Linda Isacsson, medan männen hellre ringer till Filip & Fredrik.

Telia har frågat 10 126 svenskar, varav 500 i Norrbottens län, om deras kommunikationsvanor under julen. Hela Sverige är representerat. Respondenterna är kunder till Telia. Fältperioden var den 9-15 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.