Nya regler ger deltidsbrandmän problem

De nya arbetstidsreglerna som träder i kraft vid nyår ger svenska deltidsbrandkårer problem. Enligt Brandmännens riksförbund kan upp till 1 000 deltidsbrandmän komma att sägas upp. Problemen gäller de deltidsbrandmän som har kommunen som arbetsgivare i vanliga fall, förutom brandkårsjobbet.

Enligt den nya lagen, som bygger på EU-direktiv, får en anställd inte jobba mer än 48 timmar i veckan för sin arbetsgivare, och det ska vara minst 11 timmar mellan arbetspassen. Det är det här som gör det svårt för den som arbetar för kommunen som exempelvis vaktmästare eller lärare att också arbeta för kommunen som deltidsbrandman.

Men i Luleå, Piteå och Älvsbyns kommuner har man löst problemet genom att deltidsbrandmännen får ledigt från sitt ordinarie jobb den tid de behöver för att uppfylla vilotiden mellan arbetspassen.

Leif Öhlund, är chef på räddningstjänsten i Älvsbyn och han säger att reaktionerna från de andra arbetsgivarna har varit positiv.

- De tycker att det är en samhällsviktig uppgift, säger han.

Han tror inte heller att det kommer att bli aktuellt för deltidsbrandmännen att ta ledigt från sina andra jobb så ofta att det blir problem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".