Många barn har det svårt i juletid

Många barn mår dåligt inför jullovet och julhelgen. Det finns en rädsla för bråk och missbruk i familjen. Inför jullovet har flera elever undrat om skolan har öppet under jullovet. Det möter Charlotte Sundkvist rektor vid Sjöparksskolan i Gällivare.

Många barn har det tufft under jullovet och andra skollov. Enligt Barnens rätt i samhället, BRIS, dit barn kan ringa och prata med någon vuxen när det blir problem är det en så kallad tyngre problematik de får möta under julhelgen. Det handlar om missbuk och familjekonflikter.

Trots det är det inte fler barn som kontaktar Bris under julen, snarare lite färre. Jourtelefonen håller dessutom helt stängt under julafton och juldagen, eftersom det är väldigt få som ringer och de som har ringt tidigare år har behövt akut hjälp och hänvisats till 112.

- Elever mår dåligt för att de kanske inte vet hur deras tillvaro blir under ledigheten. I stora grupper är eleverna väldigt oroliga och stökiga. När man kommer på tu man hand med dem ser man att det är en fasad och att de egentligen är väldigt ledsna och är i behov av tröst och att få prata, säger rektor Charlotte Sundkvist.

Lena Lindberg ordförande i Nattvandrarna i Gällivare har också mött barnen under julen.

- Vi ser inte de här barnen ute på stan men de finns hos sina kompisar. År 1999 så arrangerade vi en alternatiav jul för de här barnen. Det var väldigt många som kom och tyckte att det var en fristad, att få komma ifrån hemmet, säger Lena Lindberg.

Hon berättar också att det finns statistik som visar att barn som har haft dåliga och trasiga jular också bär det med sig i vuxen ålder.

Du som behöver prata med någon vuxen kan ringa till Bris på telefon 0200-230 230.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
E-post maritha.mossberg@sr.se