Miljoner i kollekten

1.9 miljoner har norrbottningarna gett i kollekt det sista året, enligt en sammanställning som kyrkan gjort på landets alla församlingar.

Givandet varierar stort mellan länen. I Norrbotten ligger församlingskollekterna på samma nivå som för fem år sen medan grannlänet Västerbotten har man blivit generösare och lägger 19 procent mer i kollekt nu än för fem år sen.
År 2000 stoppades 60 miljoner kronor i kollektinsamlingarna runt om i landets församlingar, 2005 var den siffran 68 miljoner, en ökning på 14 procent.
Variation
Men ser man länsvis så varierar generositeten mycket, bara i dom fem nordligaste länen. Generösast i norr är Gävleborgarna och Västerbottningarna som under dom senaste fem åren lämnar 19 procent mer i kollekthåvarna i sina församlingar. Förra året gav Gävleborgarna bort närmare 2 och Västerbottningarna 3,7 miljoner.

Norrbotten stabilt
Kyrkobesökarna i Jämtland gav förra året 1,1 och i Norrbotten 1,9 miljoner i församlingskollekter, vilket är oförändrat sett under fem år tillbaka.
Men det finns län som går åt andra hållet. I Västernorrland har man fått svårare att dra upp plånboken när kollekthåven passerar. Förra året stoppades 2,6 miljoner i församlingarnas kollekthåvar, en minskning med 10 procent mot dom närmare 3 miljoner som skänktes år 2000.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".