Polisen i Gällivare jobbar aktivt med narkotikaspaning, säger Urban Pohjanen, närpolischef i Gällivare.

Kraftig ökning av narkotikabrott i Gällivare

Narkotikabrotten har under de sista tre åren fördubblats i Gällivare. Polisen säger att Internet används som ett forum för att både handla och diskutera drogernas effekt.

Den största delen av ungdomar som polisen griper för narkotikabrott är från 16 år och uppåt.

- Men av erfarenhet vet vi att de har börjat i tidigare åldrar och framför allt när de går i skola, årskurserna åtta och nio, säger Urban Pohjanen närpolischef i Gällivare

Ökning

Statistiken från polisen visar att en rejäl ökning skett de senaste tre åren. Till oktober månad i år hade 115 brott mot narkotikalagen noterats i Gällivare. Det kan jämföras med 47 under hela år 2002.

- Vi har haft ett antal poliser som jobbat riktat mot droger och samtidigt har vi utbildat poliser för att kunna upptäcka dem som är påverkade av narkotika. De har gjort att vår statistik har ökat jämfört med tidigare år, säger Urban Pohjanen närpolischef i Gällivare.

Internet 

Ungdomarna har lättare att skapa sina kontakter med personer som säljer narkotika. En del köper också droger via internet. Det finns sajter där olika droger, drogers rus och användning diskuteras ungdomar emellan. Det är sajter som vem som helst ute på internet kan läsa.

- Det är mer öppet och det verkar vara mycket lättare att få tag på det och mycket mer liberal syn på att använda narkotika i dag, säger Pohjanen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".