Frivården föredrar frivilliga övervakare

Frivården vill ha frivilliga övervakare, då en privatperson kan få kontakt på ett helt annat sätt med den dömde än vad en myndighetsperson från frivården kan få. Samtidigt strå man inför det faktum att om man skulle höja ersättningen för de som ställer upp som övervakare riskerar man att få övervakare som är mer intresserade av pengarna än att fungera som stöd och hjälp för en annan människa.

Varje år döms runt 300 norrbottningar till skyddstillsyn. Målet är att hälften av dem ska få en frivillig privatperson, en lekman, som övervakare.

- Vi tror och vet att det motverkar återfall i brott. En normalt fungerande person är en förebild som man kan ta efter och inspiraras av, säger Ulf Hedberg som är chef för frivården i Norrbotten.

Men som det är nu lyckas frivården få tag i lekmannaövervakare åt cirka 40 procent av dem. Ulf Hedberg tror inte att det är intresset för att bli övervakare som är för lågt utan att de som arbetar inom frivården varit för dåliga att informera om att man kan bli övervakare.

- Varje år har det tillkommit arbetsuppgifter som vi har ålagts att göra. Det har tillkommit nya påföljder och det har blivit fler skyddstillsynsdömda. Och det här sammantaget har gjort att våra resurser har varit väldigt ansträngda, säger han.

För att bland annat få mer tid till att få tag i övervakare gör man nu en omorganisation av frivården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".