Luleå tingsrätt lyssnar på EU

Svenska bestämelser kan leda till minskad försäljning av vattenskotrar. Det skriver EG- domstolens generaladvokat om det omtvistade målet om vattenskoterförordningen som är uppe i Luleå tingsrätt. Målet har stor betydelse eftersom det är ör det första fallet om vattenskotrar som ligger för prövning, säger advokaten till de två tilltalade Luleåborna, Peter Olofsson.

Det var den 8 agusti 2004 som två luleåbor åkte fast av då kustbevakningen kom på de med att köra utanför lovligt område.

Reglerna säger att vattenskoterarna endast får befinna sig på allmän farled eller områden som länsstyrelsen godkänt. Åklageren vid Luleå tingsrätt väckte därför åtal mot Luleåborna.

Men Luleåborna menar att dessa bestämmelser stirder mot europaparlamentets diriktiv och därför väntar nu de åtalade på ett föhandutlåtande från eg domstolen innan saken kan avgöras i luleå tingsrätt.

Än har inte något förhandslutlåtande kommit men generaladvokaten i egdomstolen har nu en kommentar, å luleåbornas advokat peter olfosson är hoppfull

Den svenska vattenskoterförordningen från 2004 som bara tillåter trafik i allmän farled och i områden som länsstyrelsen godkänt, har varit omtvistad.

I förslaget till avgörande från EG-domstolens generaladvokat, står det att det finns en risk att dom svenska bestämmelserna leder till minskad försäljning av vattenskotrar från andra medlemsstater,å det i sin tur strider mot mot EU:s reglerna. Men förhandsutlåtandet från eg domstolen kan dröja ändå till våren säger Peter Olofsson, advokat till de tilltalade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".