Ett år räcker inte för att bli officer, enligt officersförbundet

Ettårig utbildning oroar officerare

Officersförbundet har riktat skarp kritik mot den ettåriga utbildning till officerare som försvarsmakten har drivit igenom. Nu startar även en treårig utbildning där officerare går ut med akademisk examen.

Bjarne Hald, som är officer och anställd vid Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur, anser att det det inte räcker med en ettårig utbildning för att utbilda sig till officer.

- Det är katastrof. Jag bara hoppas att vi slipper få allvarliga olyckor på grund av att officerarna har för dåligt med utbildning, säger han.

Det finns alltså två utbildningar till att bli officer. Den ena är på ett år och den andra på tre år. Den treåriga utbildningen resulterar även i att man får akademisk examen. Samtidigt som den ettåriga utbildningen ger dig möjlighet att komplettera efter avslutad studietid. Att de sökande väljer att studera under ett års tid är därför väldigt stor och det oroar Bjarne Hald.

- Tanken med den ettåriga utbildningen är att de duktiga ska kunna gå vidare och bli operativa officerare, men då är man anställd och det innebär att man får den utbildningen betald. Den som har en hög självkänsla kanske väljer att gå ett år på studiemedel för att sedan gå två år som försvarsmakten betalar lite längre fram i livet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".