Skolans mat var bättre än storkökets

Den hemlagade skolmaten i byn Dokkas i Gällivare kommun är både bättre och billigare än den centralt tillagade maten. Det visar utvärderingen som barn- utbildnings- och kulturnämnden tagit del av. Men eftersom många miljoner har investerats i det kommunalt ägda Matlaget som lagar skolmaten centralt, finns inga planer på att låta alla skolor laga sin egen mat.

Försöket med att åter låta en av kommunens landsbygdsskolor laga sin egen mat gjordes efter två år med den omdebatterade cook and chill metoden.

- Kvalitén upplevs mycket positiv och när vi jämför kostnaden så är det i stort sett samma kostnad, säger Weine Backman socialdemokratisk ordförande i barn- utbildnings- och kulturnämnden i Gällivare.

Trots det är inte kommunen beredda att återgå till att låta maten ska lagas på skolorna.

Skolmaten har länge varit en stridsfråga i Gällivare. För snart ett år sedan tilläts Dokkas skola med 43 elever att laga sin egen mat. Alla andra skolor får mat som tillagats centralt, av det kommunalägda bolaget Matlaget. Därefter kyls den ned, körs ut och förvaras kyld tills den serveras, den så kallade cook and chill metoden.

Inte aktuellt att låta alla skolor få laga sin egen mat

Inför den förändringen gjordes stora investeringar för att ta emot den kylda maten. Därför ger inte Weine Backman stort hopp till att fler eller alla skolor får laga sin egen mat.

- I dagsläget är det så att pengars värde måste också spela en stor roll. Nu har kommuen investerat ganska många miljoner i Matlaget AB och det vill man nog nyttja fullt ut, annars är de medlena kastade i sjön, säger Weine Backman.

Personal och elever vid Dokkas skola är mycket nöjda med skolmaten idag. Tor Olofsson är rektor vid Dokkas, Nattavaara och Puoltiksavaara skolor.

- Strax före lunch doftar det god mat och man blir hungrig. Det gör att jag gärna äger här, säger Tor Olofsson.

På sikt hoppas han att alla byskolor ska få laga sin egen mat.

- Naturligtvis kommer jag att ta upp den frågan, säger han.

Eleverna är också nöjda med skolmaten.

- Den har börjat bli som hemlagad, säger Ida Larsson elev vid Dokkas skola.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
E-post maritha.mossberg@sr.se