Börje Röckner, vuxenutbildningschef i Luleå.

Hårt slag mot vuxenutbildningen

De minskade statsbidragen till vuxenutbildningarna i landet som träder i kraft vid årsskiftet kommer slå hårt mot länets olika vuxenutbildningar. Bland annat startar färre utbildningar och personal får sägas upp.

Sammanlagt kommer statsbidragen till vuxenutbildningarna i Norrbotten att minskas med 40 procent under 2007. Genom den åtgärden sparar regeringen 600 miljoner kronor på indragna statsbidrag till vuxenutbildningarna.

Pajala förlorar mest

Värst är det i Pajala där man förlorar 60 procent av statsbidraget, mest i hela landet vilket kommer leda till färre utbildningar, färre utbildningsplatser samt omorganisationer.

Komvux i Luleå kommer under nästa år att få fem miljoner kronor mindre i statsbidrag, jämfört med 2006. Något som medför färre utbildningar och kurser.

- Vi kommer att minska utbildningsplatser som vi köper av olika företag. Vi kommer också att se över en del av dem egna utbildningarna att vi minskar en del kurser, säger Börje Röckner, vuxenutbildnings-chef i Luleå.

Dessutom tvingas Komvux i Luleå ställa in redan planerade utbildningar och Börje Röckner tror att det kommer vara ett par hundra färre elever på vuxenutbildningen i Luleå kommande år.

Minskade bidrag får fler konsekvenser

En grupp som drabbas hårt är de med interkommunala ersättningar. Då Luleå kommun betalar en annan kommun för att utbilda en medborgare på deras ort.

Samtidigt som statsbidraget minskas ändras också beräkningen av bidraget som tidigare har varit öronmärkt för vuxenstudier medan den borgerliga regeringen nu vill låta kommunerna välja vad pengarna ska användas till i större utsträckning.

- I Luleå finns inga signaler att man ska använda dem till annat än utbildning men det kan vara olika beslut från kommun till kommun, menar Börje Röckner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".