Många nya lagar träder i kraft.

Nya lagar som berör norrbottningar

I år träder 60 nya lagar och 92 nya förordningar i kraft. En del av dessa påverkar norrbottningar endast marginellt - men en del av dem kommer att påverka länets invånare betydligt mer.

Eftersom det i länet är en hög medelålder så berörs många av att bostadstillägg till pensionärer höjs. För den som är 65 år eller äldre höjs det till 93 procent av bostadskostnaden upp till 5 000 kronor per månad för en ogift person - och 2 500 kronor per månad för den som är gift.

Andra förändringar som kommer att märkas är att skatten vid import av tobak höjs, bland annat med 36 öre per cigarett och med 227 kronor per kilo snus.

Bland de drygt 150 nya lagar och förordningar som kommer finns även en möjlighet att ta fotografi och fingeravtryck också av misstänkta som inte fyllt 15 år, reglerna om löpande bokföring, årsbokslut, årsredovisning och arkivering blir enklare för mindre företag.

Räntenivån på studielån har fastställts till 2,1 procent för 2007. Barn som är kortare än 135 centimeter får inte färdas i motorfordon utan att vara fastspända i en särskild skyddsanordning för barn.

Bland det förändringar som märks ekonomiskt kan man kort sammanfatta det med: höjda skatter på tobak, el och bensin. Lägre sjukersättning och a-kassa, slopad avdragsrätt för fackavgift och sämre avdragsrätt.

Samtidigt sänks skatten på inkomster, fastigheter och skidliftar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".