1 av 2
Vanligt med singelolyckor.
2 av 2
Antalet döda i trafiken minskar.

Färre döda i Norrbottenstrafiken

Antalet döda i trafiken minskade något i Norrbottens län under förra året. De avgörande faktorerna är högre trafikböter, fler hastighetskameror och bättre utrustade bilar, menar Ove Lundberg på Vägverket Region Norr.

Under föregående år dog preliminärt 11 personer på Norrbottens vägar, det är en minskning med två dödsfall jämfört med år 2005.

Inom regionen Västerbotten och Norrbotten kan man se en nedåtgående trend från sammanlagt 42 dödsfall år 1997 till 27 år 2006, en minskning med ca 35 % på nio år. Detta beror på fler hastighetskameror, högre trafikböter och bättre utrustade bilar, menar Ove Lundberg som jobbar som haveriutredare och projektledare på Vägverkets regionkontor i Luleå.

Ove Lundberg på Vägverket ser positivt på trenden men är ändå inte nöjd med utvecklingen och menar att det måste till en rad förbättringar om man ska kunna nå det nationella etappmålet på 270 döda i trafiken år 2007.

De flesta dödsfallen i länet skedde under sommarmånaderna och i de flesta fall handlade det om kollision med mötande trafik eller singelolyckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".