Första dagen på tisdagen för flera kommunpolitiker

På tisdagen var det första arbetsdagen för många kommunpolitiker i Norrbotten, bland annat för flera kommunalråd. I Jokkmokk är det en kvinna, som tagit över styret, nämligen Anna Hövenmark (v), som efterträtt Sixten Eriksson (s). Hon tror att politiken nu ska förändras med en kvinna i toppen.

- Det tror jag faktiskt och det beror nog mest på att vi är två kvinnor i toppen. Vice kommunalrådet är också kvinna. Sedan är det väldigt mycket kvinnor i Alliansen, så jag tror att det kommer att märkas. Riktigt hur vet jag inte, men det är klart att vi gör saker på olika sätt, även om målet är likadant, säger hon.

I de flesta kommuner i länet fortsätter det som vanligt med män som kommunalråd och de flesta är socialdemokrater. Vid sidan om dem står en del kvinnor som vice kommunalråd. Så till exempel har socialdemokraten Helena Stenberg i Piteå tagit över efter partikollegan Maj Britt Lindström och I Luleå har förra socialdemokratiska landstingsrådet Yvonne Stålnacke efterträtt Margareta Lindbäck. Socialdemokraten Robert Forsberg har satt sig på kommunalrådsstolen i Kalix efter miljöpartisten Kenneth Sandberg och i Älvsbyn har socialdemkraterna skiftat kommunalråd, från Bo Johansson till Bill Nilsson.

Anna Hövenmark ska nu främst arbeta med att få nya jobb till Jokkmokk.

- Det är samma arbete, som Sixten Eriksson hade. Nya jobb till Jokkmokk är oerhört viktigt för att vi ska överleva som kommun. Framför allt är det viktigt att ha ett företagsklimat, som är attraktivt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista