Nils Vidén, chef för RFN Vidsel

Internationella robottester i Vidsel

Ett internationell test av ett amerikanskt avfyrningssystem för jaktrobotar på Robotförsöksplats Norrland i Vidsel kommer att starta i mars. Hundra personer från Sverige, Danmark, Finland och USA kommer att medverka i testerna.

I mars månad i år kommer ett internationellt test av ett amerikanskt avfyringssystem för jaktrobotar att genomföras på Robotförsöksplats Norrbotten i Vidsel.

- Förberedelserna med att tekniken ska fungera, personaltillsättning och nödvändig dokumentation har börjat, säger Nils Widén som är chef på robotförsöksplatsen.

I testerna kommer personal från Sverige, USA, Danmark och Finland att med närvara. Totalt kommer ca 100 personer att vara med under testmånaden.

De internationella testerna har ökat de senare åren. Från 10 % till dagens 35 % av testerna, något som är viktigt för att robotförsöksplatsen ska kunna finnas kvar, säger Nils Widén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".