Många gåvor till Kupan efter jul

Efter jul är det många människor som rensar i förråden, byter ut gamla saker och gör sig av med mindre uppskattade julklappar. Och det här är något som märks på Röda korsets second-handbutik Kupan i Luleå, där sakerna strömmar in efter jul.

Mahdi Kamali och hans mamma och lillebror, är några som passar på att handla nu när det har kommit in nya saker efter jul.

– Det har kommit mera grejer och det har blivit billigare, säger han.

Själv är han ute efter att hitta några nya filmer medan hans mamma mest letar efter kläder. Och handlingsrundan har varit ganska lyckad hittills, berättar han.

– Vi har inte hittat några kläder men jag har hittat tallrikar.

Kupan i Luleå är en av de största av Röda korsets 282 kupor i Sverige.

Efter jul har det kommit in både allt från möbler till gardiner och så en hel massa prydnadssaker. I ett förrådsrum lite vid sidan av står flera stora flyttkartonger med guldfärgade julgransänglar, nötknäppare och andra julsaker som ska sparas för försäljning inför nästa jul. Men det är inte bara nu som den ökade inlämningen märks av.

Uppnår insamlingsmål med råge
Janerik Edlund är verksamhetschef på Röda korsets Luleåkrets, som driver affären, och han berättar att omsättningen har fått ett rejält uppsving under de senaste åren.

– Folk är givmilda och generösa. Vi skulle aldrig kunna uppnå de insamlingsmål som vi med råge uppfyller varje år om vi inte hade Kupan, säger han.

Att människor skänker mer och mer saker tror han till stor del beror på dagens konsumtionssamhälle.

– Vi har stora krav på det vi ska äga, man använder det ett tag och så byter man ut det och ska ha nytt. Och att människor kommer just till Röda korset med det som man har som överflöd i hemmet, det ser jag som ett plus, säger han.

Sara Sällström, SR Norrbotten
sara.sallstrom@sr.se