"Bo Johansson har inte skrivit låtarna"

Finansmannen Bo Johansson har på sin skiva där han uppträder som Joe Hansson uppgett att han skrivit text och musik på tre låtar, vilket inte är sant. Låtarna skrevs på 1980-talet av Peter Törnkvist som var med i samma orkester som Bo Johansson i Gällivare.

Sanningshalten i det Bo Johansson har sagt hittills finns det många frågetecken kring. Han har sagt i intervjuer bland annat i radio att han blev föräldralös vid 16 års ålder vilket inte stämmer.

Vissa uppgifter om företag som Obol Investment påstås samarbeta med eller vara delägare i stämmer inte heller. Exempelvis så säger Obol Investment att de är delägare i hockeylaget Geneve-Servette vilket inte stämmer enligt ledningen för klubben.

När det gäller tre av låtarna på Bo Johanssons skiva så uppges det vara Joe Hansson, Bo Johanssons artistnamn, som låtskrivare. Men enligt Peter Törnkvist stämmer inte det. Det är Törnkvist som skrivit låtarna när de spelade i samma band, Beppo Q, på 1980-talet. Gruppen var också med i radioprogram där låtarna spelades in.

Peter Törnkvist hade hört att låtarna skulle spelas in men inte i Bo Johanssons eget namn.

– Att sätta sitt namn som låtskrivare när det inte är sant är inte helt okej, säger Törnkvist.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se