Älvsbyhus överväger ny husfabrik

Den stora efterfrågan på småhus har inneburit produktionsökningar, både i år och nästa år vid Älvsbyhus fabriker. Det innebär ett 20-tal nya jobb i år och nästa år vid fabriken i Älvsbyn. Men det kan bli mer än dubbelt så många, då ledningen för företaget överväger att bygga en fjärde husfabrik.

2004 byggde Älvsbyhus 1 400 hus per år. I år räknar företaget med att tillverka 1 700 hus vid sina tre fabriker. Men trots stora produktionsökningar har den redan långa orderstocken vuxit och är nu rekordstor. På vissa marknader får kunder vänta på sitt hus till augusti 2008. Den genomsnittliga väntetiden på ett Älvsbyhus ligger nu på ett år.

Nu har det beslutats om ytterligare en produktionshöjning med 100 hus för nästa år, men på Älvsbyhus är man osäker om det räcker med en tillverkning på 1800 hus per år.

Produktionsökningarna i år och nästa år innebär et 20-tal nya jobb vid komponenttillverkningen i Älvsbyn. Men den stora efterfrågan på hus kan betyda ett ännu större lyft för kommunen.

I företagets styrelse har det nu börjat föras diskussioner om att bygga ytterligare en husfabrik.

– Det stämmer att styrelsen att diskuterar om att bygga en ny husfabrik. Skulle det bli verklighet så kommer den sannolikt att byggas någonstans i Mälardalen där vi har en stor marknad idag, säger Mats Blomgren, personalchef på Älvsbyhus.

Även om en ny fabrik byggs i Mellansverige så kommer det att betyda en del för Älvsbyn.

– Vi tillverkar komponenterna till husen i Älvsbyn, så ytterligare 20-30 jobb skulle vi behöva om beslutet om en ny fabrik tas, säger Mats Blomgren.

Ulf Larsson, SR Norrbotten
ulf.larsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".