Färre utan jobb i länet

Den öppna arbetslösheten i Norrbotten fortsätter att minska och samtidigt anmäls allt fler lediga jobb. Det visar statistik från Länsarbetsnämnden.

Den lägsta arbetslösheten under december noteras i Kiruna och Arjeplog, medan Haparanda har den högsta.

Arbetslösheten minskar i flera län där den länge varit hög. Det gäller främst Norrbotten, Gotland och Jämtland. Samtidigt är Norrbotten, tillsammans med Gävleborg, det län som har sämst arbetsmarknadsläge. Båda länen har en öppen arbetslöshet på 6,1 procent.

Decembersiffran för öppet arbetslösa i hela landet stannade på 4,4 procent. I slutet av december i fjol var 201 000 personer öppet arbetslösa enligt Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS. Det är en minskning med cirka 48 000 personer jämfört med december 2005, då 5,5 procent var utan jobb.

Jobben finns nu i nästan alla näringsgrenar. Särskilt markant är ökningen inom transportsektorn. Men även inom uppdragsverksamhet, verkstadsindustri och handel ökar efterfrågan på personal. 43 000 fler lediga platser anmäldes till landets arbetsförmedlingar i december, 14 000 fler än ett år tidigare.

Färre i Ams-åtgärder

Samtidigt minskar också antalet personer i arbetsmarknadspolitiska program. I slutet av december var 120 000 personer sysselsatta i sådana åtgärder, en minskning med omkring 6 000.

Vissa program som datortek, särskilda ungdomsprogram, flertalet anställningsstöd, plusjobb och friårsvikariat håller på att avvecklas. I stället infördes så kallade nystartsjobb från nyåret, men de ger ännu inget avtryck i statistiken. Senare i år kommer också jobb- och utvecklingsgarantin.

Totalt var alltså 321 000 personer eller 7,0 procent öppet arbetslösa eller i åtgärder, en minskning med 53 000 jämfört med ett år tidigare.

Sämst i norr

Även bland de långtidsarbetslösa märks det förbättrade arbetsmarknadsläget. Långtidsarbetslösheten bland ungdomar mellan 18 och 24 år är dock i stort sett oförändrad med 3 800 personer.

De län som har sämst arbetsmarknadsläge är Gävleborg och Norrbotten. Båda länen har en öppen arbetslöshet på 6,1 procent. Kronobergs län har den lägsta arbetslösheten på 2,9 procent.

Även varslen om uppsägningar har fortsatt att gå ned. 2 600 personer varslades om uppsägning under december, vilket är 200 färre än under december året före.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".