E10:an i Gällivare.

Stickspåret kommer att få stor betydelse

Politiker i Gällivare tror att stickspåret till Bolidens koppagruva i Aitik komemr att få stor betydelse, både för gruvan och kommunen. Stickspåret som blir tre kilometer byggs för 100 miljoner kronor av Banverket och Boliden.

Margareta Pohjanen, socialdemokrat och ordförande i kommunfullmäktige i Gällivare, tror att miljön kommer att påverkas positivt.

- Det blir mindre slitage på vägen med minskad tung trafik. Omlastningsstationen inne i Gällivare försvinner och det är väldigt bra, säger hon.

Det är inte längre någon som exakt kommer ihåg när frågan om ett stickspår från stambanan till Aitik, väcktes. Socialdemokraterna i Gällivare har skrivit motioner i frågan ett par gånger och så har även kommunisterna gjort. Metallfacket vid Aitikgruvan har också varit drivande i frågan om ett stickspår.

Troligen kom idén redan i början av 1980-talet. Stickspåret avfärdades som ointressant och alldeles för dyrt. Men nu byggs tre kilometer järnväg för 100 miljoner kronor och med höga kopparpriser och ökad gråbergsförsäljning bedöms investeringen vara lönsam.

- Motionen har väl aldrig bifallits i fullmäktige vad jag kommer ihåg, nu känns det väldigt bra att det här blir verklighet, säger Margareta Pohjanen.

Hon minns att under förförra valrörelsen så lovade Björn Rosengren, som då var ordfrande i Norrbottens socialdemokratiska partidistrikt, att göra allt för att ett stickspår från stambanan till Aitik skulle bli verklighet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".