Släckning av bränder kan försenas

Tiden från ett brandlarm i Kirunagruvan till man kan starta en insats kan förlängas med 20 minuter. Det säger brandmännens fackliga skyddsombud i Kiruna Bertil Kenttä.

Bertil Kenttä säger att från och med nu kommer man att vänta in hela den personalstyrka som räddningsledaren bedömer att branden kräver innan man startar släckningsarbetet.

I tisdags stoppade skyddsombudet uttryckningar till riskfyllda industrier som gruvan, tills elva brandmän kan gå in samtidigt. Men arbetsmiljöverket upphävde stoppet på kvällen.

Verket anser att det finns klara rutiner som säger att räddningsledaren ska åka till platsen och bedöma hur många brandmän som behövs för att klara elden och sen eventuellt kalla dit deltidsstyrkan.

Bertil Kenttä menar att Arbetsmiljöverkets beslut får konsekvensen att brandkåren i fortsättningen inte kommer att påbörja släckning förrän alla som behövs är på plats.

Han säger att man tidigare inte riktigt har haft koll på vilka rutiner som gäller.

- Vi har åkt på chans på så gott som alla larm och börjat släcka med en mindre styrka. Man har inte tänkt så mycket på arbetarskydd och riskanalyser.

Bertil Kenttä är inte nöjd med arbetsmiljöverkets beslut. Han hade önskat att man direkt när det kommer ett larm från gruvan hade kunnat åka ner med både ordinare styrka och deltidsstyrkan.

- Det är olyckligt att man låter räddningsledaren åka ner i gruvan, som är en högriskmiljö, för att på plats konstatera att det är en högriskmiljö. Det ger långa fördröjningar.