Han nekas personlig assistent

Bill Lageholm i Kiruna har båda benen amputerade vid lårbenshalsen och lider av bland annat afasi och hjärtprobelm. Men Kiruna kommun anser att hans handikapp inte är varaktigt och ger honom därför inte rätt till personlig assistent.

Det är nio månader sedan 52-åriga Bill Lageholm fick en hjärnblödning. Efter det amputerades båda benen vid lårbenshalsen. Han lider dessutom diabetes, afasi och hjärtflimmer. Men Kiruna kommun anser inte att hans handikapp är varaktigt, som lagen kräver för att få personlig assistent.

– De tror att mina ben ska börja växa, men det går ju inte, säger Bill Lageholm.

Länsrätten ger Bill Lageholm rätt

Länsrätten håller med Bill Lageholm och har slagit fast att hans funktionshinder är stort och inte övergående. Länsrätten anser att han behöver hjälp för att klara bland annat duschning, toalettbesök, mat, förflyttningar, träning och ekonomi.

Förutom att få en egen assistent som hjälper honom hemma längtar Bill Lageholm efter hjälp med att komma ut från lägenheten.

– Att gå och handla mat och kläder. Jag sitter fast här inne, säger han.

Kommunen överklagar länsrättens dom

Men kommunen står fast vid sitt beslut och har överklagat till kammarrätten.

– Jag kan inte gå in på det enskilda fallet, men självklart bereder vi hjälp i annan form till exempel trygghetslarm, hemtjänst och ledsagare, säger Stefan Hämäläinen, socialchef i Kiruna.

Är amputerade ben ett övergående handikapp?

– I begreppet övergående funktionshinder väger vi in många olika bitar. Vi tittar till exempel på vad personen själv kan klara av och vilka andra hjälpmedel och insatser vi kan erbjuda, förutom personlig assistans, säger Stefan Hämäläinen.