Hur hög är charmfaktorn i Älvsbyn?

Norrbottens pärla fick skimra lite extra under vecka 3. Pilen landade nämligen på Älvsbyn då Lisa Wede siktade på kommuntavlan i morgonstudion. Och som den skimrade... På betygsbrickan dukade vi upp hela 7 av 10 möjliga charmiga frukostfrallor!

Det är bara att kapitulera. Älvsbyn har vunnit våra hjärtan under denna vecka! Och det tack vare den resa Älvsbyborna bjudit oss på genom brev, insändare och bilder.

Slutsatsen blir att Älvsbyn verkar vara en naturskön och human kommun, med ett myllrande förenings- och idrottsliv - och dessutom en kommun som ger valuta för pengarna.

Så grattis Älvsbybor - nu tror vi verkligen på epitetet ”Norrbottens pärla”!

Ambassadör för Älvsbyn blev Sara Rumbutis, profil som satt kommunen på kartan i gymnastikens värld. 1999 var hon en av de drivande krafterna som såg till att Älvsbyn fick en gymnasieskola med gymnastik-inriktning - en skola som idag lockar elever från hela Sverige.

Saras man Sergej, tränare vid skolan, har bland annat bott i miljonstaden Moskva - där ett hyreskomplex kan rymma fler människor än det bor i hela Älvsbyn. Sara berättade hur hon som nyutbildad lärare var beredd att flytta, men hennes man var bestämd: ”Varför flytta...Älvsbyn har ju allt!”

Sara berättade lyriskt om vandringar på Kanisberget och Hundberget. Hur man kan sitta där uppe och titta på vattnet som ringlar genom bygden. Närheten till naturen återkommer hon gärna till och det levande föreningslivet, som myllrar precis som djurlivet i naturen.

Älvsbyn är en stor idrottskommun. Och även om Sara så klart brinner för gymnastiken alldeles särskilt, så lyfter hon även fram mer udda idrottsgrenar som älgskidskytte - en nystartad förening där det redan finns åkare på landslagsnivå.

Sara har dessutom fått god hjälp av Älvsbyborna, skickar brev och ger oss övertygande argument på vår insändartelefon. Visste du till exempel att man får bada gratis på badhuset i Älvsbyn, att bussresorna är subventionerade och att villorna kostar en femtedel av vad de gör i Luleå - det berättade en nöjd Älvsbybo på vår telefonsvarare.

Skulle inte de ekonomiska argumenten bita så kanske du gillar den härliga antijanteanda som råder i bygden, enligt en annan lyssnare. Kanske är det just antijanteandan  som tillåtit storföretag som Älvsbyhus och Polarbröd att växa fram.