Hundratals besök hos Piteåföretag

Piteå kommun genomförde på tisdagen omfattande företagsbesök. Ett hundratal politiker och tjänstemän besökte lika många små och medelstora företaget och syftet är att kommunen ska öka sina kunskaper om näringslivet.

Två företagare som fick besök var Jan och Inger Sandlund på Bölebyns garveri.

– Detta tycker jag är väldigt bra, för det är fint att komma ut och se verkligheten. Även om man bor i Piteå så har inte alla varit här hos oss, säger de två.

Det är första gången i Norrbotten som det görs en så här stor och samlad satsning på företagsbesök av politiker och tjänstemän och inspirationen har man hämtat från Sundsvall. Det här är också något som efterfrågats av företagarna.

Moderaten Elisabeth Berg och tjänstemannan Sören Bergmark gick runt i garveriet för att informera sig.

– Man lär sig alltid något nytt från varje företagsbesök. Det är jättebra med ett sånt här besök, säger de.

Jan Sandlund säger att det viktigast för makthavarna är att skapa förutsättningar för fler jobb.

– Den övergripande målsättningen måste ju vara att se till att det finns jobb för folk och en viktig aspekt med detta besök är att fundera hur man skapar jobb.

Moderaten Elisabeth Berg vill att det görs fler såna här besök.

– Det behövs och inte bara så här organiserade besök utan mer enskilt spontant under året. Vi ser ju av de enkätundersökningar, som bland andra Svenskt näringsliv gjort, att Piteå ligger dåligt till vad gäller hur företagsklimatet upplevs och det måste man jobba vidare med, säger hon.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se