Premiär för populär isbana

Arbetet med isbanan från Norra till Södra hamnen i Luleå, förbi Gültzauudden, pågår för fullt. På torsdagen öppnas delen mellan Norra hamn och Gültzauudden för allmänheten. In i det sista pågår jobbet med att färdigställa is, vindskydd och grillar. Puls Leif Nyberg följde med.

De senaste dagarna har kvicksilvret varit runt -20 och just nu är åtta personer igång med olika aktiviteter för att få isvägen klar. Ett litet provisoriskt rastvindskydd med plats för några kalla rumpor är det som finns att tillgå. Men är man välklädd kan man klara några timmar när det är som kallast.

För att få till isvägen grovspolas den först med vattenspruta och hyvlas sedan av i två omgångar då ojämnheter tas bort. Sedan sprutas det en gång till så att man får en slät yta som passar sig för promenader och skridskoåkning och det är precis vad som pågår just nu utanför Gültzauudden.

I år har man också spolat upp, och ställt i ordning en bandyplan, med belysning och allt i Norra hamnen.

Och att det finns stort intresse för Luleås satsning på isväg visar tidigare års erfarenheter.

– Vi har allt från rullatorer till barnvagnar här. Fina dagar på vårkanten kan vi ha 1000-1500 personer och det tycker vi är jättebra, säger arbetsledaren Janne Blomkvist från Luleå kommun Fritid.