Klart med ersättning till gästarbetare

De 35 polska gästarbetare som jobbat betydligt mer än vad arbetstidslagen tillåter vid LKAB:s pelletsverksbygge i Kiruna, ska få övertidsersättning. Det har fackförbundet Byggnads avdelning i Kiruna kommit överrens om med byggentreprenören.

Joakim Sevä, ombudsman på byggnads i Kiruna, säger att företaget snabbt erkände att de gjort fel.

- De har brustit i att kolla upp vilka lagar och regler som gäller i Sverige, säger han.

För ett par veckor sedan fick en av LKAB:s stora entreprenörer vid pelletsverksbygget sparken efter att företaget låtit 35 polska gästarbetare jobba övertid med att bygga ställning flera veckor i sträck utan några lediga dagar.

Vissa av gästarbetarna har jobbat dubbelt så mycket som man får enligt arbetstidslagen och de fick aldrig någon övertidsersättning.

Och det var övertidspengarna torsdagens förhandling gällde. En representant för det polska byggföretaget var i Kiruna och förhandlingen slutade med ett protokoll där företaget lovar att nu i efterhand betala ut all övertidsersättning som arbetarna har rätt till enligt svenskt kollektivavtal.

Joakim Sevä tycker att överenskommelsen är viktig.

- Det är viktigt att visa att svenska regler gäller på den svenska arbetsmarknaden. Dessutom har vi ett ansvar för att de arbetare som kommer hit och hjälper till i den svenska högkonjunkturen får de ersättningar de har rätt till, säger Joakim Sevä.