Nedräkning för rymdresor

Idag kommer avtalet om att starta rymdturistflygningar från Kiruna att skrivas under av det multinationella bolaget Virgin och det nya Kirunaföretaget Spaceport Sweden. Priset för en resa är 1,4 miljoner kronor.

Redan nu har mellan 200 och 300 personer köpt biljetter till Virgin Galactics rymdflygningar från Kiruna eller USA.

Olle Norberg på Esrange är frontfigur i Spaceport Sweden och han säger att även svenskar har visat ett visst intresse för rymdflygningarna.

- Intresset tror jag kommer att öka markant från och med fredag när vi presenterar verksamheten i Kiruna, säger han.

Idag inviger rymdminister Maud Olofsson Spaceport Sweden i Kiruna, och Virgin Galactic kommer att visa upp sin halvfärdiga rymdfarkost.

Virgin galactic är också igång med att starta en liknande rymdflygningsbas i USA. Där räknar de med att komma igång tidigare än i Kiruna, under 2009.

De 200-300 betalda biljetterna som har köpts av folk runtom i världen gäller antingen i Kiruna eller USA. Priset för att se jorden från ovan och för att känna på tyndlöshet i några muniter är 1,4 miljoner kronor.

Olle Norberg vet inte om någon i Kirunaområdet köpt biljetter men han har träffat ett gäng biljettköpare när han var på möte i New York.

- Jag var förvånad över hur brett spektrat var. Det var unga och gamla, män och kvinnor från alla yrkeskategorier. Gemensamt var förstås att de hade en hel del pengar över, säger han.