Multipartner säger upp personal

Drygt 15 personer kommer att sägas upp från callcenterföretaget Multipartner i Gällivare. Anledningen är att företaget tappade sin största kund Bilprovningen. Därför måste personalstyrkan minskas.

I höstas tappade callcenterföretaget Multipartner sin största kund, Bilprovningen, som nu servas av Manpower. Då försvann 40 procent av företagets produktion. De nya uppdragen till bland andra Comhem räcker inte för att alla ska få behålla jobben.

- Det finns väl inget annat uppdrag som är så stort som Bilprovningen. Det blev betydligt bättre än vad jag hade förväntat mig innan, säger Juha Joensuu, driftchef vid Multipartner i Gällivare.

Fack och företag frångår turordningsreglerna

MultiPartner har tillsammans med de fackliga representanterna gått i från turordningslistan.

- Vi frångår i första hand från turordningen enligt LAS och använder oss av den avtalsturlista. Där får de som är beredda att sägas upp på grund av arbetsbrist gå före dem som vill vara kvar och jobba. Det är mer fördelaktigt och det kan vi göra om alla är överens och det är vi, säger Juha Joensuu.

Eva-Mari Lindenhall har arbetat hos Multipartner sedan företaget startade i Gällivare. Alternativen hon fick nu, var att antingen arbeta som enbart säljare eller sluta. Eftersom hon inte ville arbeta med att bara sälja produkter går hon nu ut i arbetslöshet.

- Ja, det kommer att bli lite kärvt.Jag har bara jobbat 75 procent och så är jag ensamstående med tre barn så det kommer att bli lite jobbigt, säger Eva-Mari Lindenhall som hoppas och tror att hon får ett nytt arbete.

Multipartner kommer efter uppsägningarna att ha kvar ungefär 60-65 personer.