Ny radar ökar säkerheten på testbanorna

Testföretagen i norra Sverige har fått ett nytt ovärderligt hjälpmedel som både kan förlänga testsäsongen och öka säkerheten på testbanorna. Med hjälp av den nya isradarn mäts isen i rekordfart med en stor noggrannhet.

Det är företaget Malå Geoscience som har tagit fram den nya isradarn. Ursprunget bygger på en georadar som tagits fram för att mäta sprickbildning i berggrunder och betongfundament. Tillsammans med biltestföretagen har företaget tagit fram en utrustning som samtidigt som den mäter isen ger varje mätpunkt en exakt position med hjälp av en GPS.

Med hjälp av radarn och en tillkopplad GPS får nu biltestföretagen en exakt bild över isbanorna och deras exakta tjocklek. Det tar en bråkdel av tiden det tog att göra på det gamla sättet, som är att borra ett hål och mäta isen.

Det här gör att man nu kan starta säsongen tidigare, men framförallt så kommer säkerheten på isbanorna att förbättras.

- Det rör sig om flera hundra procents ökad säkerhet. På våra banor som är på 50 hektar så kör jag och mäter på en halvtimma, två mätningar i sekunden. Det innebär mellan 8 000 och 10 000 mätpunkter. Jag vet direkt isens tjocklek på varenda meter med en precision på en centimeter när, säger Anders Lindkvist, på Arctic Track i Arvidsjaur.