Dåligt resultat av satsning mot mängdbrott

Polisens satsning på att klara upp fler mängdbrott,som skadegörelse, stöld och misshandel, har hittills inte gått som önskat. I stället för att klara upp fler mängdbrott har antalet ärenden som redovisas till åklagare minskat med drygt elva procent.

Tommy Sandén vid polisen i Luleå har varit projektledare under 2006, och han tycker att resultatet är dåligt.

- Det är tyvärr inget strålande resultat. Det skulle ha varit fler redovisade ärenden men man kan väl vara ärlig och säga att vi inte fick så mycket verkstad under våren, säger han.

Det är Rikspolisstyrelsen som har gett landets polismyndigheter i uppdrag att klara upp fler mängdbrott. Men trots att polisen i Norrbotten nu satsar mer på att besöka brottsplatser tidigt för att säkra spår och höra vittnen så har utvecklingen i länet snarare gått åt andra hållet.

Förra året redovisades 877 ärenden till åklagare. Det kan jämföras med 994 ärenden år 2005 och är en minskning med drygt elva procent.

Men Tommy Sandén tror på bättre resultat under det här året. Bland annat finns det nu särskilda förundersökningsledare som jobbar med mängdbrotten, och under hösten har siffrorna börjat vända.

- Förundersökningsledarna styr och leder en del av den operativa verksamheten. Det började vi med i september och vi kan nog visa på siffrorna att det är det som till stor del har styrt upp utredningsverksamheten, säger han.

En utvärdering av 2006 års satsning på att klara upp fler mängdbrott ska vara klar i mars.