Skalvet i Malmberget större än förväntat

Skalvet i Malmberget tidigt i lördags morse var betydligt större än vad LKAB hade förväntat sig. Den här gången var det Prinzsköldmalmen som rörde på sig och det visade 1,9 på richterskalan.

– Vi har fått en seismisk händelse vid sidan av Prinzsköld i höjd med brytningsnivån under jord. Den här är då relativt stor för området, säger Chirstina Dahnér chef för bergmekanik vid LKAB.

LKAB har inte kunnat upptäcka några synliga ras eller förändringar vare sig under eller över jord. Skalvet skedde inom det instängslade området på Bolagsområdet, norr om Malmbergets centrum, 650 meter under markytan.

Den seismiska aktiviteten med små och större jordskalv pågår hela tiden, enligt Christina Dahnér.

– Det är inte det att någon malmkropp är helt tyst, det här vandrar lite grann mellan olika malmkroppar, när de är väldigt aktiva, säger Christina Dahnér.

Storleken på skalvet var överraskande för LKAB

– Att vi har en aktivitet som pågår i Prinzsköld, det vet vi men att det kom en som var så stor det var en liten överraskning för oss, säger Christina Dahnér.

Trots att skalvet var större än vad LKAB hade förväntat sig kommer inga särskilda åtgärder att vidtas. Däremot fortsätter arbetet med att undersöka orsakerna.

– Det är då att försöka modellera spänningsnivåerna i fältet och då komma fram till varför de här händelserna skedde i januari. Det är den aktiviteten som pågår. Vi kommer också att titta på hur spänningsfältet förändras med djupet, när vi går neråt, säger Christina Dahnér.

Resultatet av det arbetet beräknas bli klart i mars eller april.

Läs tidigare nyheter från SR Norrbotten: