Hur hög är charmfaktorn i Kiruna?

Kiruna nådde som väntat ett högt betyg när charmfaktorn skulle summeras på fredagmorgon. Kiruna tangerade Älvsbyns rekordpoäng på 7, inte minst eftersom kommunen har så mycket ”gratis” med sitt unika läge och estetiska utformning.

Men trots detta har inte Kirunaborna legat på latsidan. Morgonredaktionen har nåtts av heta kärleksförklaringar till staden och charmen går omöjligt att bortse från!

Vår nordligaste kommun var i morgonfokus under vecka 4. Den yttre charmen är rätt uppenbar för alla som besökt kommunen: Det unika läget ovan trädgränsen, fjälltopparna och den speciella arkitekturen.

Under morgonveckan ville vi dock försöka fånga det som enligt morgonambassaören Anders Morell utgör stadens själ: Folket.

Och nog verkar invånarna brinna för sin kommun. Taxichaufför Roth skickade ett brev där han beskriver Kiruna som en bakelse. Tillåt oss citera:

”Kiruna, en jättestor gräddig bakelse...! Ja, det är bara att smaka av den bit för bit. Svår att smaka, utan att få lite grädde i ”skägget”, som ger li mer smak. Vad har VI? Det svarta GULDET, malmen. Den har vi grävt efter i 100 år och skickat ut i världen, och lagt grunden för Sveriges välstånd, men det bjuder vi på! Det VITA guldet... SNÖ, VINTER, KYLA. Produkten som vi säljer ut i vida världen, men ändå har den kvar!”

Det här var bara en del av ett långt brev som osar av härlig lokalpatriotism. Inge Weber, inflyttad Kirunabo sedan 10 år tillbaks är inte sen att haka på den trenden. Han skriver:

”Här är det helt enkelt underbart. Ljuset under de olika årstiderna. Snö och is - som utsmyckar hela centrum av staden med en förtrollande belysning - fjällen och älvar, skidåkning och fiske - allt som man drömmer om.  Om bara de som är infödda här skulle uppskatta det lika mycket som jag som ’nysvensk’!”