Samåkande kan vara olagligt

Nu ska Pålängebornas samåkande utredas om det är lagligt eller inte. Det lovade Infrastrukturminister Åsa Torstensson i en debatt i riksdagen på tisdagen.

– Min utgångspunkt är att enskilda och kollektiva initiativ i största möjliga mån bör uppmuntras, stödjas och inte hindras. Min avsikt är därför att att på lämpligt sätt låta undersöka om yrkestrafiklagen bör och kan ändras med anledning av detta.

I Pålänge bor 380 personer som har hittat på ett fiffigt sätt att samåka. Man loggar helt enkelt in på byns hemsida och skriver in tider för sin resa. Den som vill komma till eller ifrån Kalix kan då se om någon annan bybo planerat att åka vid samma tid. Detta är förstås båda praktiskt och miljövänligt och den som kör kanske dessutom får en slant för besväret. Men det finns en hake. Möjligen är det olagtligt. Det har i alla fall Länsstyrelsen i Norrbotten menat att det kanske är. Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson vill ha den här frågan utredd ordentligt och han var förstås nöjd med att infrastrukturministrern lovade att göra just det.

– Då förväntar jag mig att det kommer ett sådant besked både till Vägverket och Pålängeborna så fort som möjligt, sa Peter Eriksson i riksdagen.

Ci Holmgren, Sveriges Radios riksdagsreporter
ci.holmgren@sr.se