Kiruna delas in i zoner

Nu ska det kartläggas på vilka platser i Kiruna man kan bygga nytt, med tanke på framtida marksprickor från gruvbrytningen. Kiruna ska på kartbladet delas in i tre olika zoner. En där det är fritt fram för byggen, en där man kan göra mindre och flyttbara investeringar och ett område där det är mycket olämpligt att bygga.

– Jag hoppas att det här gör att man får en klarare bild av Kiruna, så att man inte bara står och stångar på varandra, säger Gunnar Hedborg, som jobbar på Länsstyrelsen och är samordnare för samhällsförändringarna i Malmfälten.

LKAB och kommunen har haft svårt att komma överens om var det nya sametingsparlamentet ska byggas. I måndags skulle skulle kommunstyrelsen ha beslutat om ett nytt stort byggprojekt, bibliotek och butiker på parkeringen utanför gamla centralskolan. Ett område som enligt LKAB:s beräkningar hamnar i sprickzon om drygt 30 år. Men frågan togs bort från dagordningen i sista stund, i väntan på kartan som Gunnar Hedborg ska rita.

– Så länge det inte finns någon karta är det svårt ur planeringssynpunkt. Man vet inte hur LKAB agerar, om de överklagar, säger Gunnar Hedborg.

För att bestämma zonerna ska både kommunen och LKAB få göra sin egen karta på var dom anser att man kan göra nybyggen. Sedan är det dags kompromissa fram en enda karta. Arbetet beräknas bli klart under mars månad.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se