Krigsfånge får gravplats i Arjeplog

Den ryske krigsfånge som hittades i Arjeplogsfjällen i augusti 2004 kommer att få sin sista vila på den gamla kyrkogården i Arjeplog. I maj kommer en begravingsceremoni att utföras av en präst från den rysk-ortodoxa kyrkan.

I augusti 2004 hittades kvarlevorna efter den ryske krigsfången Alexejev Matejev på fjället Tjatka i Arjeplogsfjällen av fjällvandrare.

Kvarlevorna hittades i oländig terräng i handen fanns en sliten identitetsbricka och med hjälp av den gick identiteten att fastställa. Mannen var en rysk krigsfånge med namnet Alexejev Matejev. DNA prover tog för att hitta eventuella släktingar men det misslyckades och nu kommer den ryske krigsfången som dog hösten eller vintern 1944 att få sin sista vila i Arjeplog.

De uppgifter som kommit fram är att mannen kom från ett läger för krigsfångar utanför Berlin. Men lägret förstördes januari 1945 och fångarna transporterades till Norge för att arbeta. I samband med den transporten tros mannen ha flytt eftersom fångarna i Norge fick en rund fångbricka men när han hittades på fjället hade han en fyrkantig bricka. Han hade också gamla tyska uniformskläder på sig vilket var vanligt att krigsfångarna fick.

Planerna är att begravningen ska bli den 23 maj, men det är den ryske ambassadören avgör när han har tid eftersom har också vill delta.

Det är den rysk-ortodoxe prästen fader Vladimir som ska hålla i begravningen.

Nu ska Alexejev Matejev begravas i Arjeplog i maj och intresset för ceremonin är stort från utländsk media enligt Anders Mattsson kyrkoherde i Arjeplog.