Företagsidé med bärkraft

För två år sedan bildade Företagarna i Gällivare ett bolag som skulle anställa alla med en företagsidé och hjälpa dem med den administration som har med företagandet att göra. Och idén har fått bärkraft under de senaste två åren, menar Tony Ömalm som är ordförande i Företagarna i Gällivare.

- År 2006 omsatte vi 2,1 miljoner kronor och hade vid årsskiftet åtta egenanställda, säger Tony Ömalm.

De anställda finns inom olika branscher som snickeri, it, administration och projektledning. Dessa får lön från Företagsbolaget men utifrån det de själva tjänar på inkomsterna av sin produkt eller tjänst. Det ska fungera som en mjukstart inför ett eget företagande.

I Ekshärad i Värmland har ett sådant bolag funnits i flera år, och de har idag 350 anställda.

Tony Ömalm skulle gärna se att fler blev intresserade även i Gällivare.

- Vi hade gärna sett att vi kommit upp i 50-100 egenanställda, det hade varit jätteroligt, säger han, men berättar att det har varit svårt att nå ut med idén eftersom marknadsföringen varit liten.

När företagsbolaget började sin verksamhet för två år sedan fanns ett intresse från skolungdomar och pensionärer. Men idag är det människor i så kallad aktiv ålder som är anställda i bolaget.

Skillnaden mellan att vara anställd i Företagsbolaget och att driva företag är att bolaget tar hand om den adminstrativa biten i företagandet.

-Det praktiska är att du är rent administrativt anställd. Vi kallar det inte egenanställd för ingenting utan man ska sköta sin marknadsföring och försäljning själv, säger Tony Ömalm.