Kräver kontroll så husen håller

Nu måste det undersökas hur mycket markrörelser husen i Malmberget och Kiruna står pall för. Det skriver Boverket i en ny rapport till regeringen.

Boverket tycker att man så snabbt som möjligt måste undersöka hur mycket markrörelser husen, som idag står nära gruvan, klarar av.

– Om det uppstår en sprickbildning i en grundkonstruktion kan det läcka in smältvatten och det kan strömma radon upp från berggrunden, till exempel. Dessutom skapas en osäkerhetskänsla bland människor om det spricker. Det vore bra om man kan förekomma den, säger Ulf Önsten som har jobbat med Boverkets rapport.

Boverket tycker också att det är viktigt att undersöka hur mycket påfrestning från markdeformationer som byggnader kommer att utsättas för på ny mark, dit samhället ska flyttas.

– Det gäller att hitta sätt att bygga och bete sig på så att byggnaderna blir intakta under den tid man tänker använda dem, alltså att säkerheten i byggnaden blir fullgod, säger Ulf Önsten.

Om regeringen går vidare med Boverkets krav skulle det förmodligen bli en goetekniker som får uppdraget att undersöka husen, en person med kunskaper om markförhållanden, huskonstruktioner och belastningar.

– Det måste gynna förutsättningarna för alla parter att veta förutsättningarna för de markval man har framför sig. Både för kommunen och för gruvbrytningen, säger Ulf Önsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".