Ove Uvemo, Landsbygdsrådet.

Bussresor till byar ska locka till flytt

Landsbygdsrådet i Gällivare arbetar hårt för att få människor att flytta ut på landsbygden. Ove Uvemo, ordförande i landsbygdsrådet i Gällivare, tror på att ordna bussresor till olika byar för att ge byarna ett skyltfönster.

– Vi kommer att försöka bussa ut så många människor som möjligt för att visa hur det ser ut på landsbygden och vilka förutsättningar det finns. Det är ungefär den strategi vi har, säger han och tillägger att byarna måste få ett skyltfönster, säger Ove Uvemo.

Byarna har byggts upp runt någon form av försörjning. Nu är försörjningen borta men Ove Uvemo tycker inte att det är konstgjord andning att göra landsbygden levande igen.

– Vår ambition är inte att det här ska vara en konstgjord andning, säger han och poängterar att en levande landsbygd ger en levande tätort.

Ove Uvemos budskap till politkerna är att först och främst tillåta skatteavdrag för resor från första kronan inte som nu efter 7 000 kronor.

De ekonomiska villkoren måste förbättras för de som bor i byarna anser Ove Uvemo.

– Om landsbygden dör då dör tätorten. De flesta som bor här i Gällivare och Malmberget de är ursprungligen landsbygdsbor. Varför kan inte de komma tillbaka till sin hemby till sina rötter, frågar sig Ove Uvemo.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".