Shoppingturism är ett tillväxtområde i Haparanda.

Satsning på shoppingturism i Haparanda

En ovanlig högskoleutbildning startar i Haparanda och det handlar om att utbilda till exempel butikschefer i shoppingturism.

Ulla Britta Öhman är kundansvarig på företaget Lernia och hon säger att shopping i kombination med turistaktiviteter är en starkt växande bransch.

Det är Lernia och högskolans upplevelselinje i Piteå som svarar för utbildningen i Haparanda. Den startar i höst och ska pågå i 40 veckor med 30 elever.

– Det här är en för landet unik utbildning, säger hon.

Lernia har bland annat utgått från det stora varuhuset i Ullared, där folk ägnar helger och semestrar åt shopping i kombination med andra aktiviteter.

I första hand erbjuds butikschefer att lära sig hur kunder kan tas emot och erbjudas olika turistaktiviter med även andra får gå utbildningen. Kravet är två års arbetslivserfarenhet och gymnasiekompetens.

– Vi vill gärna bidra till att utveckla det som sker i Haparanda. Men det behöver inte bara handla om Haparanda, utan hela länet, eftersom vi i Norrbotten i framtiden nog kommer att leva på handel och turism till stor del, säger Ulla Britta Öhman på Lernia.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".