1 av 3
Renvaja som fastnat i snön. Foto: Carl-Johan Utsi.
2 av 3
Renskötarna tvingas till utfordring. Foto: Carl-Johan Utsi.
3 av 3
Renskötaren Jan-Olof Nutti med sin döende vaja. Foto: Carl-Johan Utsi.

Renägare befarar massdöd

Renbeteskatastrofen fortsätter. Renarna börjar bli svaga och utmattade. I jakten på bete sprids de över stora områden. På flera håll i renbetesområdet har renskötarna svårt att hålla ihop hjordarna. Renarna sprider sig på tomter och skogsplanteringar vilket i sin tur skapar irritation hos lokalbefolkningen. Nu får renskötare ta hand om döende renar.

Utfordringsbehovet sträcker sig från Jämtland och norrut men beslutet på Sametingets begäran till regeringen om katastrofskadeersättning dröjer. Totalt har 37 av 51 samebyar i landet ansökt om katastrofskadeskydd, men ett beviljat stöd skulle bara ge renskötarna utfordringsbidrag med 50 procent. De måste därför själva betala foder för hundratusentals kronor. För dem som inte har dessa reserver återstår bara banklån.

Vajan (renkon) på bilden ovan har fastnat i en snögrop och orkar inte ta sig upp. Renskötaren Jon-Olof Nutti hämtar henne i skogen och fraktar hem henne. Vajan är dräktig men på grund av sin dåliga kondition kastar hon sin kalv.

Hon överlevde inte natten. Så ser det ut på många håll i renbeteslandet och ingen ände syns.

Förutom oron för renarna och ekonomin, möter renägarna problem med markägare och hot från rovdjur. De försvagade renarna orkar inte hålla undan, utan dukar lätt under vid angrepp från lodjur och järv.

Sametinget har nu utfört alla betesundersökningar och följer utvecklingen dag för dag. Myndigheten förser också fortlöpande regeringen med information och ligger på för att få ett beslut om katastrofskadeersättning.

Regeringen inspekterar renbetet på plats i Norrbotten

Jordbruksministerns medarbetare statssekreterare Rolf Eriksson och politiskt sakkunnige Magnus Kindbom befinner sig i dagarna i Jokkmokkstrakten tillsammans med representanter från Sametinget, och på onsdag kommer jordbruksminister Eskil Erlandsson på besök till södra Norrbotten.

Sametingets lägesrapport fredag eftermiddag:

I Norrbotten är det fortsatt besvärligt både i kustlandet och i inlandet både på grund av hårt packad snö och stora snömängder. I Västerbotten har läget försämrats, och i Jämtland är renarna utspridda och svåra att samla ihop.

Några utfordrar och några har flyttat ner mot kusten där skogsbolag ställt marker till förfogande för en av samebyarna. Ett par tusen renar har blivit kvar på fjället och letar förgäves efter bete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".