Många besökare till Muddus efter brand

Det väntas extra många besökare till Muddus nationalpark till sommaren. Det är området för förra årets skogsbrand som lockar besökare.

Länsstyrelsen kommer att satsa pengar på att rusta upp leder och göra brandområdet säkert att vistas i.

- Vi vet från andra nationalparker som det har brunnit i att de fick en våldsam ökning av besökare. Då var det nationalparker som låg lite mer tillgängligt, men de blev överraskade av den besöksmängden som kom. Jag tror i alla fall att det här kommer att dra lite folk, hur mycket har jag ingen aning om, säger Karina Lövgren fältchef vid länsstyrelsen.

Det kommer att satsas pengar från länsstyrelsen på att rusta upp leder, sätta upp informationstavlor om branden och se till att området är säkert att visats i.

- Det är ett stort intresse att komma dit både från dem som är rent naturintresserade, men också från andra med specialintressen vad gäller insekter och växter som vill besöka området, säger hon.

Det var 300 hektar som brann rejält i Muddus nationalpark förra året. Trots den stora ytan är det bara en liten del av hela nationalparken. Brandområdet är beläget relativt lättillgängligt, det är cirka två till tre kilometer från parkeringsplatsen till den sydligaste kanten av brandområdet.

- Det här området i Muddus är inte helt uppbrunnet utan mycket av skogen står kvar. Fläckvis har det ramlat träd men det är ju en helt ny skog man kommer in i. Visserligen är det väldigt svart men det ser väldigt speciellt ut. En del är väldigt fascinerade av att se vad naturen kan göra med en sådan här skog och hur det kan se ut efteråt, säger Karina Lövgren.

Mer om branden:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".