1 av 3
Paul Wicksted och Clare Conroy från England gifter sig i iskyrkan i Jukkasjärvi.
2 av 3
Prästen Anna Kuoksu och brudparet Paul Wicksted och Clare Conroy från England i iskyrkan i Jukkasjärvi.
3 av 3
Paul Wicksted och Clare Conroy från England valde att gifta sig i iskyrkan i Jukkasjärvi.

Iskyrkan lockar allt fler brudpar

Det är många som vill gifta sig i iskyrkan i Jukkasjärvi. I år kommer man att nå bristningsgränsen med 140 vigslar mellan juldagen och påskdagen.

Innan årets iskyrka smälter bort förrättas två vigslar varje vardag därinne.

– Det är klart att man skulle kunna utöka hur mycket som helst. Men då skulle det gå som på som löpande band och det är inte bra, säger kyrkoherde Jan-Erik Kuoksu som har varit med sedan första iskyrkan byggdes för 15 år sedan.

I början förättades elva vigslar under en säsong. Sedan har det ökat år efter år. De senste säsongerna har man kommit upp i över 140 vigslar.

Paul Wicksted och Clare Conroy från England ville ha något mer extremt än ett vanligt kyrkbröllop med släktfest efter. I sitt sökande hittade Clare iskyrkan på Internet.

– Vad kan bli mer annorlunda än att gifta sig här, säger Clare.

Hälften av alla brudpar är utländska och de allra flesta har precis som Clare och Paul rest från England. Det är väldigt få norrbottningar som gifter sig i iskyrkan. Svenskarna kommer söderifrån, många från Göteborg och Malmö.

Redan bokat in 40 vigslar till nästa säsong

Icehotels bröllopskordinator Eva Lundquist tror att iskyrkan fortsätter vara populär. Hon har redan 40 par inbokade till nästa säsong.

Prästen Anna Kuoksu börjar bli lite frusen efter dagens två kyliga vigslar. Hon kan bara konstatera att intresset är stort trots att iskyrkan har funnit i 15 säsonger nu.

– För det första är det ju olika kyrkor varje år. Och ryktet om att kyrkan finns sprider sig förstås, säger hon.

Paul och Clare går vidare till sin svit inne i ishotellet och hoppas på norrsken.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".