Marknadsstånd på Jokkmokks marknad.

Utskällda för samiska på marknaden

Under den gångna helgens marknad i Jokkmokk var inte bara glada miner i solskenet. En del samiska marknadsbesökare blev utsatta för diskriminering. Elsa och Bertil Svonni var två som tog illa upp av en händelse, som nu är under utredning av marknadsorganisationen.

– Vi blev utskällda för att ha pratat samiska, och de sa att vi skulle hålla oss till svenska för Jokkmokk tillhör Sverige, säger Bertil Svonni.

Det var i lördags som Bertil och Elsa Svonni skulle köpa skoinlägg på Jokkmokks marknad och hittade ett marknadsstånd där de tänkte göra affären. Men istället för att köpa någonting blev de utskällda och till och med bortknuffade från stället. 

– Jag trodde aldrig jag skulle uppleva det här på Jokkmokks marknad. Han hade ett långt stånd men inga kunder. Och det kan jag förstå. För han var allt annat än trevlig, berättar Elsa Svonni.

– Han sa att vi är i Jokkmokk som tillhör Sverige. Och att det är svenska språket som gäller i Sverige, säger Bertil Svonni.

Ska utredas

Birgitta Nilsson är marknadsansvarig i Jokkmokk och hon tror knappt sina öron när hon får talas om händelsen.

– Det här låter otroligt och ska inte hända. Vi ska utreda saken, säger hon.

De stod i vägen

Barbro och Östen Stenlin är yrkesknallarna från Västerbotten som skällde ut Bertil och Elsa Svonni trots att de två tänkte handla deras varor. De förklarar det med att de stod i vägen för deras försäljning.

– Lapparna ska inte stå här och ha någon jävla konferens. Vi lever på det här och betalar över 2 000 kronor för att stå här. Inte för att någon ska ha släktträff, skriker Barbro Stenlin.

Vad tycker ni om att någon pratar samiska?

– Det har vi ingenting emot. Bara de inte står och hänger i vägen för vårt stånd, säger Östen Stenlin.

Vad har du att säga om de tog illa upp?

– Jag ber om ursäkt om jag varit alldeles för jävlig, säger han.

Lars-Ola Marakatt, SR Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".