Sonja Kalla från PRO i Pajala och Barbro Sandberg ombudsman för PRO i Norrbotten.

Norrbotten pilotlän för ny diabetesvård

Norrbotten är pilotlän för ett helt nytt studiecirkelmaterial om diabetes. Det är PRO, Pensionärernas riksorganisation, som tillsammans med ett läkemedelsföretag gjort ett helt nytt material som nu testas i både Luleå och Gällivare.

– De här människorna som är här får hemma i sin förening testköra materialet och sedan är tanken att det får lämna in synpunkter på materialet. Vi räknar med att få igång en stor cirkelverksamhet, säger Barbro Sandberg ombudsman, PRO i Norrbotten.

Diabetes kan förebyggas och lindras genom att ändra sin livsstil. Ändrade kostvanor, mer motion och viktminskning är viktiga beståndsdelar i att både förebygga och leva med diabetes.

Trots att diabetes är en vanlig sjukdom i dag så förnekar många sin sjukdom. Sonja Kalla från Pajala är själv diabetiker.

– Jag tror att det är många som förnekar sjukdomen. Man blir bjuden på något och man vill inte säga att jag inte kan ta det här. Det blir en förnekelse på det sättet och det är fel, säger Sonja Kalla.

Hon hoppas att det inom PRO bildas många studiecirklar i diskussionsform.

– Då blir det en öppenhet och samhörighet att det här inte är något konstigt, säger Sonja Kalla.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".