Populärt att lyssna på böcker och tidningar.

Uppåt för taltidningen - fler jobb till Piteå

Medieföretaget Darub, som producerar taltidningar i bland annat Piteå, har fått en ny, ekonomiskt stark, delägare i Iris-koncernen, som ägs av Synskadades stiftelse. Nu planeras för en storsatsning på utökad verksamhet och det är något som kan ge många nya jobb till Piteå.

Göran Carlson är vd för Darub, och han tror på framtiden för branschen.

– Vi är alldeles i början av en epok inom ljudmedia. Den taltidning som vi gör till synskadade har funnits i flera år nu men marknaden börjar absolut vara mogen för att kunna göra den typen av ljudtidningar även till seende, säger han.

Han tänker sig att till exempel de som pendlar med flyg och tåg eller sitter i bilköer gärna skulle lyssna på en tidning under tiden.

För ett år sedan hade företaget 12 anställda men idag har den siffran ökat till 46 personer och Göran Carlson tror på en fortsatt expansion.

– Kurvan pekar snarare uppåt än nedåt. Tänker man så är vi säkert 20 till 30 fler som jobbar i bolaget under nästa år, säger han.

Hur många av de här jobben som kommer att hamna i Piteå beror enligt Göran Carlson på hur lätt det går att rekrytera personal på de orter där företaget finns. Förutom i Piteå finns Darub också i Gävle, Karlskoga, Enskede och Hässleholm.

Sara Sällström, SR Norrbotten
sara.sallstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".