Tuorponvargen sövdes och märktes med sändare.

Skyddsjakt på Tuorponvargen

Naturvårdsverket har beslutat om skyddsjakt på vargen som riskerar att orsaka allvarlig skada för rennäringen i Porteområdet i trakten av Sarek, i Jokkmokks kommun. Den har rivit fem renar i Tuorpons sameby och drivit fler på flykt från betesmarkerna.

– I området finns tusentals renar i två stora hjordar. Det är dåligt om bete på grund av besvärliga snöförhållanden i vinter. Eftersom det finns risk att vargen sprider renhjordarna och renskötseln allvarligt försvåras i området är villkoren för skyddsjakt uppfyllda, säger Johan Bodegård, tillförordnad chef för Viltförvaltningsenheten.

Vargen upptäcktes i början av året öster om Tjåmotis i Jåhkågasska sameby. Den märktes med radiosändare och DNA-prov togs. Det visade sig att det var en sydskandinavisk varg, inte någon invandrare från öster som kunde innebära genetisk förnyelse för den skandinaviska vargstammen.

I helgen upptäcktes de dödade renarna och att vargen drivit renar bort från betesmarkerna. Länsstyrelsen har gjort försök att skrämma bort den men den återvänder till området med de stora renhjordarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".