1 av 3
Storbrand i Luleå. Klicka på bilden för helskärmsbild.
2 av 3
Kraftig rökutveckling vid verkstadsbranden i centrala Luleå.
3 av 3

Storbrand i svetsverkstad i Luleå

En svetsverkstad (tillhörande Banverket) vid södra bangården på Malmudden i Luleå brann ner på tisdagen. Branden startade vid niotiden på förmiddagen och på grund av att det gastuber i lokalen fanns risk för explosion, men räddningstjänsten hann dock få ut alla gastuber. Ingen person skadades i samband med branden.

– Det är omfattande värden som nu går upp i rök. Byggnaden i sig själv är inte värd så mycket, men däremot finns det utrustning i byggnaden för miljonbelopp, säger Katharina Wennberg, informationschef på Banverket Produktion.

Ingen person skadades i samband med branden. Det fanns två personer i byggnaden, som var runt 600 kvadratmeter stor, när branden började. Båda hann sätta sig i säkerhet innan byggnaden blev övertänd. Sannolikt är det gnistor från en vinkelslip som gjort att takstolarna tagit eld. Det finns ingen misstanke om brott.

Branden orsakade kraftig rökutveckling och röken steg högt och syntes långväga. Vindarna var dock gynnsamma och röken drog ut mot havet, och är ofarlig. Sotpartiklar föll ner i närområdet.

Räddningstjänsten koncentrerade sig på att tömma en lufttank i lokalen som riskerade att explodera, och växlingspersonalen på bangården satte gasolvagnar i säkerhet.

Branden hölls under kontroll av elva brandmän under hela eftermiddagen. Även ansvariga för byggnaden deltog i släckningsarbetet och ska höras av polisen senare. Eftersläktningen beräknas pågå i minst ett dygn.

Verkstaden låg cirka 500 meter från järnvägsstationen och ett förmiddagståg från Kiruna fick vänta för att komma in på stationen. Kvällstågen till Stockholm ska gå som beräknat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".