Många renar stupar av det dåliga renbetet.

Extra pengar till utfodring av renar

Sametinget får 37 miljoner kronor i extra pengar som ska gå till den katastrofdrabbade rennäringen, meddelade sameminister Eskil Erlandsson vid ett besök i Norrbotten på onsdagen. Bakgrunden är den rensvält som uppkommit till följd av att stora delar av renbetesområdet är täckt av en isskorpa till följd av den milda förvintern.

– Jag har fått bekräftat den bild jag fått av rapporteringen. Is blandat med snö gör det omöjligt för renarna att komma åt betet, säger Eskil Erlandsson.

Han träffade på onsdagen renägare i Östra Kikkejaurs sameby mellan Piteå och Arvidsjaur som inhägnat sina djur och utfodrar dem med pellets.

Erlandsson tryckte också på vikten av rennäringens överlevnad då den är en viktig del i den samiska kulturen och dess utveckling. Erlandsson hänvisade även till djurägarnas ansvar för att se till att de egna djuren inte far illa men är det katastrofläge så har samhället ett ansvar.

Mer än 70 procent av renbetesområdet har problem med vinterbetet till följd av den isskorpa som täcker marken efter den milda förvintern. 37 av landets 51 samebyar har ansökt om ekonomisk hjälp för att förhindra att renarna dör av svält. Totalt nödutfodras omkring 140 000 renar.

– Man vill alltid ha mer men jag tycker ändå att det här är ett viktigt besked som vi fick snabbt, så det känns bra, säger Malin Brännström, förbundsdirektör vid Samernas Riksförbund.

Det ordinarie anslaget till Sametinget som kan användas för katastrofinsatser är 46,3 miljoner kronor. Men den osedvanligt dåliga betesvintern har fått Sametinget att ansöka om extrapengar från regeringen. Sametinget hade begärt 43 miljoner kronor i extra tilldelning.

– Vi har beräknat, mot bakgrund av välgrundad erfarenhet, att det ska räcka med 37 miljoner, säger Eskil Erlandsson.

SR Norrbotten/SR Sameradion/TT
nyheter.norrbotten@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".